StratKIT+
Ang: Innovative Strategies for Public Catering: the Expansion of the Sustainable Public Meal Toolkit.
Pl: Innowacyjne strategie dla cateringu publicznego: rozszerzenie zestawu narzędzi dotyczących zrównoważonych posiłków finansowanych ze środków publicznych.
AKRONIM: StratKIT+
KIEROWNIK MERYTORYCZNY PROJEKTU W SUM: dr nauk o zdrowiu Katarzyna Brukało – Katedra Polityki Zdrowia Publicznego – Zakładu Polityki Zdrowotnej Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
NAZWA PROGRAMU MIĘDZYNARODOWEGO, W RAMACH KTÓREGO PROJEKT JEST REALIZOWANY: Interreg Baltic Sea Region
OPIS PROJEKTU:
Nadrzędną ideą projektu jest dalszy rozwój zestawu narzędzi zrównoważonych posiłków publicznych (zrealizowanych w ramach projektu StratKIT) – dodanie nowych narzędzi (możliwe drobne działania pilotażowe), rozszerzenie sieci na inne kraje Regionu Morza Bałtyckiego – Szwecję, Łotwę i Litwę. Działania będą zorganizowane jako jeden Pakiet Roboczy, który będzie zawierał następujące elementy:
- całościowe zarządzanie i komunikacja;
- poszukiwanie innowacyjnych ekologicznych rozwiązań w celu zaproponowania nowych pomysłów na narzędzia,
- promocja i wzmacnianie sieci Zrównoważonych Posiłków Publicznych;
- możliwość pilotażu istniejących i nowych narzędzi;
- dodanie nowych narzędzi do zestawu narzędzi zrównoważonych posiłków publicznych i przetłumaczenie ich na języki narodowe;
- rozpowszechnianie w mediach społecznościowych;
- działania i łączenie w klastry z innymi powiązanymi projektami.
Dzięki projektowi działania partnerów w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, zrównoważonego posiłku publicznego zostaną wypromowane zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej.
KWOTA DOFINANSOWANIA:
Całkowita wartość projektu: 500 000 Euro = 2 300 000 PLN
Wartość projektu dla zadań realizowanych w SUM: 21 521,19 EUR = 98 997,47 PLN
OKRES TRWANIA: od 01.10.2022 do 31.03.2024 (18 miesięcy)
Linki powiązane:https://www.stratkit.eu/pl/projekt